top of page

Manifesto

Fiyat Politikası, Üretim ve Tüketim 'e Dair


Genel üretim şekillerinin çok dışında bir yaklaşımla oluşturduğumuz ve bizim için kıymet biçilmez olan ürünlerimizin daha fazla insana ulaşmasını biz de arzu ediyoruz. Lakin bunun mümkün olması için birkaç koşulun oluşması gerekmekte.


Bu koşulların başında dünyada ve ülkemizde, eşit ve adil bir gelir dağılımının var olabilmesi geliyor. Tıpkı doğadaki dengesiz kaynak kullanımının ekosistemde yarattığı tahribat gibi, dengesiz ekonomik güç de toplumsal ve sosyal bir tahribata yol açmış durumda. Bizler oluşturduğumuz küçük modellerle buna karşı bir duruş sergilemeye çalışırken, ayakta kalabilmek ve devam edebilmek için çok çalışıyoruz. Adil, atıksız ve tüm canlılarla dost bir üretim şeklini, günümüz sisteminde sürdürülebilir kılmak için dengede kalmak çok mühim. Yerel zanaatkarların, el emeklerinin değerini biçmeye çalışırken, piyasada yüksek adetlerde ve düşük maliyetlerle üretilen ürünlerle olan rekabette kendimizi dengelemeye çalışmanın zorluğunu yaşıyoruz. Elde üretilen ve yapımı günler süren bir parça ile 1 saat içerisinde yüzlerce üretilen bir parçanın farkını usanmadan anlatmak da işimizin bir parçası.


Öte yandan, üretim şeklimiz tamamen yerel olmasına rağmen hammadde sıkıntısı yaşıyoruz. 100 yıl evvel kendi topraklarımızda ekilen keneviri, Romanya 'dan yahut Uzakdoğu’dan alıp feretiko geleneğini sürdürmeye çalışmak, kendi yün üretimimiz olmadığından, Yeni Zelanda’dan gelen yünlerle el örgüsü yapmak, bizim bulunmak istediğimiz noktadan henüz çok uzak. İstiyoruz ki, kendi kenevirimizin iplerini dokuyalım, kendi yünümüzün ipini örelim. Bu noktaya gelene kadar, yarı dışa bağımlı olarak üretim yapmaya devam ederek kültürel değerleri yüceltmeyi başarabiliriz fakat, hammadde maliyetimiz ülke standartlarının üzerinde olmaya devam edecek.Bu durum, bizi bir süre daha, ülke sınırları içerisinde fazla ulaşılır kılmayacak.


Bizi beğenen ve Moyy atölye ürünlerini satın almak isteyen sevgili dostlar için ancak belirli zaman dilimlerinde, daha ulaşılabilir olabiliyoruz. İndirim dönemlerimizi, satamadığımız ürünleri elden çıkarmak için değil, bu talepleri duyduğumuzu göstermek ve sizlere bir adım daha yaklaşabilmek için yapıyoruz. Bu bir süreç, bu bir mücadele. Zaman içerisinde oluşacak yeni bir tüketim /üretim anlayışı. Bu anlayışın etkisi ile yeni yaşam alışkanlıkları gelişecek. Medeniyetimizin, hızla yokuş aşağı gittiği gerçeği ile yüzleşmek de, bu yüzleşmeyle beraber değişim sorumluluklarımızı almamız da adım adım gerçekleşecek. Bir anda herkesin algılaması mümkün değil. Değişim ve dönüşüm için daha çok çalışmaya ve zamana ihtiyacımız olduğunu biliyoruz.


Dolayısıyla Moyy Atölye'nin üretim şekillerini ve kollektif amaçlarını her fırsatta anlatmaya çalıştığımız halde, asla yeterli olmayacağını biliyoruz. Bundan sonra üretim süreçlerimizi daha sık paylaşmayı, yepyeni bir üretim ve tüketim anlayışının oluşumuna katkıda bulunmak için hep birlikte neler yapabileceğimizi daha çok tartışmayı arzuluyoruz.

bottom of page